Eénmaal, andermaal,… ingehouden (BK43)

BeursKompas, mijn kijk op de beurs en beleggen

Eénmaal, andermaal,… ingehouden (BK43)

De beurs als veilinghuis

Je kan je de beurs voorstellen als een gigantische online veilingzaal.

Aandelen worden “geveild” en bij veel interesse kom je tot dure prijzen. Is er daarentegen weinig interesse kan je een mooie slag doen.

In uitzonderlijke gevallen wordt de koopwaar (hier het aandeel) ingehouden wegens helemaal geen interesse of een te belachelijke prijs.

De kunst is om te kunnen wachten tot een slag zich presenteert. Belangrijk hierbij is dat je cash aan de zijlijn hebt staan wanneer deze kans zich voordoet.

Probeer dus dikwijls iets af te romen in goede tijden en spendeer dit geld wanneer iedereen in paniek is. Het zal je geen windeieren leggen op lange termijn.

Wellicht is het geen slecht idee om posities nog wat verder te trimmen. Uit de markt gaan is zinloos, tenzij je onfeilbaar kan timen. En wanneer kom je dan terug? Dat kan je ook veel geld kosten, soms zelfs méér dan je tijdens de correctie zou hebben “verloren”…

In deze editie bekijken we de markt in zijn geheel. We zien vooral zwakte en een aantal parameters tonen negatieve signalen die we niet meer zagen sinds het begin van de corona-correctie.

Naar goed gewoonte ook aandacht voor grondstoffen: we hebben het over goud en platina.

Goud breekt uit en is op weg naar de toppen van 2011. Het is een kwestie van tijd voor we hier voorbij gaan en nog hogere regionen opzoeken. Platina vormt aan huidige koersen een mooie diversificatie en is wat achtergebleven.

We zien verder dat ook een saai aandeel een mooie koersprestatie kan neerzetten als alle factoren mee zitten (+ 28 % op 7 handelsdagen).

Abonneren op BeursKompas kan hier