Driehoeken, voorspellers van aandelenkoersen?

BeursKompas, mijn kijk op de beurs en beleggen

Driehoeken, voorspellers van aandelenkoersen?

Fundamenteel of Technisch?

Onder beleggers zien we twee grote stromingen: de aanhangers van de Fundamentele Analyse (FA) en de adepten van de Technische Analyse (TA). Fundamentele Analyse gaat zoals het woord zelf zegt over de fundamenten van een bedrijf en dan gaat het over omzet, winst, waardering, boekwaarde,…

Bij Technische Analyse bestuderen we de grafiek en trachten we door zichzelf herhalende patronen uit het verleden een toekomstig koersverloop te bepalen. Nodeloos om te zeggen dat dit geen exacte wetenschap is. Het is wel een bruikbare aanvulling op de fundamentele analyse en dan vooral om de timing van een aankoop of verkoop nog iets scherper te stellen.

Stijgende en dalende driehoeken

Vandaag ga ik het hebben over stijgende en dalende driehoeken. Hierbij kan je als het ware de koop- (positief) of verkoopdruk (negatief) zien in een oogopslag.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden dus hierbij een voorbeeld:

Stijgende driehoek

Bovenstaand voorbeeld stelt een stijgende driehoek voor. De bovenlijn (paars) vormt meestal een horizontale streep. De hoeklijn (schuin blauw) heeft een stijgende trend omwille van steeds stijgende bodems. Men mag verwachten dat binnenkort een positieve uitbraak volgt boven de horizontale lijn op 56 USD met nog hogere koersen als gevolg.

Dalende driehoek

Hierbij een voorbeeld van een dalende driehoek uit de technische analyse. De dalende driehoekslijn wordt gevormd door steeds lagere toppen. Men mag een negatieve uitbraak verwachten onder 19,30 USD met nog lagere koersen tot gevolg.

Kansen op succes?

Volgens studies zullen deze positieve of negatieve uitbraken bij het ontstaan van een patroon zich in 2/3 van de gevallen manifesteren. Dat lijkt comfortabel maar we zitten dus nog steeds met een foutmarge van ongeveer 33 %. Daarom kan je de uitbraak beter eerst laten plaatsvinden. Je onderneemt dan pas actie als de koers effectief minstens een dag gesloten is boven of onder de horizontale lijn. In dat geval daalt de foutenmarge tot slechts 2 %.

Het lijkt me dat hier kansen liggen voor traders, aan jullie om deze kennis te gebruiken.

Wil je meer weten over technische analyse, klik dan hier