Deze week in BeursKompas 31

BeursKompas, mijn kijk op de beurs en beleggen

Deze week in BeursKompas 31

Deze editie werd een echte monsteruitgave van 23 bladzijden.

Ik maak hierin van de inleiding gebruik om alle lezers en hun familie het allerbeste te wensen voor 2020.

Het klinkt een cliché maar de stand van de beurs is ondergeschikt aan het hebben van een goede gezondheid. Dat heeft het overlijden van ondernemer Philip Cracco nog maar eens onderstreept. Succes, rijkdom en een enorme vechtlust maar wel vertrokken op 56-jarige leeftijd.

Ik kan dus alleen maar zeggen: GENIET van je leven, GENIET van je gezin!!

“Deze keer is het anders…” is de titel van onze inleiding.

Het is een zinnetje dat je in beursmiddens dikwijls hoort.

Meestal blijkt achteraf dat er toch niet zoveel veranderd is en het zal deze keer ook niet anders zijn.

Volatiliteit wordt wellicht het meest geciteerde woord dit jaar en daar kunnen we dan alleen maar blij om zijn. Onze grote cashberg moet ooit eens aan het werk worden gezet (in de volgende editie voor abonnees volgt mogelijk al een eerste aanzet hiertoe).

Met rendementen van respectievelijk +9 en +8 % voor de Basis en de Groei kan ik niet ontevreden zijn maar toch ook niet helemaal tevreden. Het is een verhaal van 40 % niet-renderende cash en enkele individuele uitschuivers.

Cijfers zijn echter ook maar hoe je ze voorstelt. Als ik zou zeggen dat ik in één jaar het rendement haal van 82 jaar op een spaarrekening ziet het er ineens al veel beter uit. Ik beleg trouwens niet om een benchmark te kloppen maar wel om er zelf beter van te worden.

Vergeet ook niet dat met een gemiddeld rendement van 9 % elke 8 jaar je kapitaal dubbel zo veel waard wordt. Goed genoeg voor mij.

Maar het moet dus wel beter en laat dat ineens mijn goed voornemen zijn voor dit jaar.

Verder in deze uitgave ook uitgebreide aandacht voor goud, zilver, platinum en Rhodium. Wist je trouwens dat er een link is tussen ex-President Obama en Rhodium?

Aan het begin van het nieuwe jaar is het opportuun een overview te doen van alle posities in de portefeuilles. Zitten we nog goed, zou ik nu nog kopen of eerder verkopen, hoe ziet de grafiek er uit,…

Benieuwd geworden naar BeursKompas? Klik op volgende link en vraag je twee gratis proefnummers aan: https://www.beurskompas.be/gratis-proefnummers/