Het 8e wereldwonder

Volgens Wikipedia is een Wereldwonder “een benaming voor opmerkelijke natuurlijke of door de mens geconstrueerde bouwwerken of gebieden, die door diverse instanties of personen worden onderscheiden. De wereldwonderen worden meestal niet afzonderlijk benoemd, maar gepresenteerd in een overzicht van zeven bouwwerken of gebieden, de zeven wereldwonderen.”
Voor jullie mijn mailbox gaan bestoken dat ik een typ-fout heb gemaakt, officieel bestaan er inderdaad maar 7 wereldwonderen. Toch heeft Albert Einstein, niet de minste dus, er nog een 8ste gevonden.

We hebben het hier uiteraard over samengestelde intrest (compound intrest).

Compound intrest

Compound intrest ofwel samengestelde intrest breik je wanneer je de aangroei op je gemaakte investeringen (zowel van koerswinsten als van dividenden) niet uit je portefeuille haalt om te gaan consumeren. Je zet ze daarentegen mee aan het werk waardoor deze na verloop van tijd terug extra kapitaal gaan creëren. Ze zorgen hiermee voor een krachtige turbomotor op je portefeuille.

We krijgen uiteindelijk een exponentiële curve waarbij je kapitaal sneller en sneller zal gaan aangroeien.

Regel van 72

Door de regel van 72 toe te passen kan je eenvoudig zelf berekenen hoe lang het gaat duren om je kapitaal te verdubbelen bij een bepaald rendement.

Je deelt gewoonweg 72 door het rendement en je krijgt het aantal jaar nodig voor een verdubbeling van je kapitaal bijvoorbeeld 72/4 = 18 jaar, dus 18 jaar aan een gemiddeld rendement van 4 % per jaar.

Je kan de formule ook aanpassen om het rendement te weten wat je moet halen over een vooraf bepaalde periode bijvoorbeeld je kapitaal verdubbelen op 10 jaar betekent een gemiddeld jaarrendement halen van 7,2 % (72/10 = 7,2).